12 Ocak 2013 Cumartesi

Paylas Paylas Paylas Paylas Vişne Reçeli Nasıl Yapılır


Malzemeler:
- 1250 gram vişne
- 1500 gram toz şeker
- Yarım limon suyu

Vişnelerin çekirdeklerini çıkarın. Vişne çekirdeği çıkaran özel aletler de satılıyor, ama siz bir saç firketesi veya tokası ile de çıkarabilirsiniz. Hatta bıçakla da çıkıyor. Çekirdeklerini çıkarttıktan sonra, vişneler sulanıyor. Sularıyla birlikte vişneleri bir çelik tencereye alın. Ocağın en küçük gözünü iyice açıp, tencereyi koyun. Kaynama işlemi başlasın.Gidip gelip karıştırın. Şekerin erimesi lazım. Şekerin erimesi 7-8 dakikayı buluyor. Reçel bir kez daha fokurdamaya başlayınca, altını kısın. En üstteki fotoğraftaki küçük ateş şeklinde olsun. Bu arada, reçelin yüzeyinde köpükler oluşacaktır. Onları isterseniz bir çay süzgeciyle, isterseniz de kaşıkla toplayın. O köpükleri almak, şekerin küflenmesini önlüyormuş.


Reçelin altını kısmanızdan tam 15 dakika sonra, yarım limon suyunu ekleyin. (Limon tuzu ile yapanlar içine 4-5 limon tuzu koymalıymış, ama şimdiye kadar hiç kullanmadık. Okuduğuma göre, limon tuzu ile yapılan reçeller daha çok dayanıyormuş.) Limon suyunu ekleyip, şöyle bir karıştırdıktan 2-3 dakika sonra da altını kapatın. Reçel tencerenin içinde kalsın; kapağını kapatmayın. Oda sıcaklığına gelene kadar tencerede bekletebilirsiniz. (Biz bir gece beklettik.) Çok temiz olduğuna emin olduğunuz kavanozlara, reçeli boşaltın. İyice soğumadan kapağını kapatmayın.
Biz bu sefer vişne reçelini iki farklı şekilde yaptık. Birinde çekirdeklerini çıkarmadık; dolayısıyla vişneler sulanmadılar. Ancak, reçel kaynamaya başlayınca, çoğu vişnenin çekirdeği kendiliğinden çıktı. Onları toplamak, ilk başta çekirdekleri çıkarmaktan daha zahmetli oldu. Bu reçelin kıvamı oldukça koyu oldu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder